С около 30% e била завишена цената  на природния газ, който е

...
С около 30% e била завишена цената  на природния газ, който е
Коментари Харесай

Следствието: Газът е купуван с 30% по-скъпо, щетата е 88 млн. лв.

С към 30% e била завишена цената  на природния газ, който е купуван през април и май от " Булгаргаз ". Това е повода да бъдат упрекнати някогашният енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и някогашният началник на " Булгаргаз " Людмил Йоцов. Това заяви говорителката на Националното разследване Бисерка Стоянова.
Обвиненията са свързани със закупуването на газ за потребностите на „ Булгаргаз “ от медиатори, в това число от компанията „ МЕТ Енерджи “. Неин шеф е бил Йоцов, малко преди държавното управление на Кирил Петков да го назначи за началник на държавната газова компания. Както " 24 часа " първи заяви някогашният енергиен министър в кабинета „ Петков ” - Александър Николов, един от неговите заместници - Данаил Николов, както и някогашният началник на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов, са упрекнати за причиняване на вреди на държавния газов снабдител в размер над 88 млн. лева Тримата са с мярка за неотклонение - " подписка ", Александър Николов и Йоцов са упрекнати в занемареност, а Данаил Николов - в закононарушение по работа. 

Делото е формирано по сигнал на ДАНС, а следствието го пое през септември. Доказателствата били много. 
Адвокатът на някогашния енергиен министър Александър Николов, Ина Лулчева, съобщи, че той е упрекнат в това, че не е било признато предлагането на " Газпром " да се заплаща за доставки на газ в рубли. Тя беше с Николов в Националното разследване, където той престоя към половин час, съобщи Българска телеграфна агенция.
" Обвинението се свежда до това, че в последна сметка България не се съобрази с изнудванията от " Газпром " и Русия ", сподели Николов пред медиите.


От прокуратурата пък пуснаха публично известие за проблема. Там тримата са посочени с букви:
След отчет при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател в Национална следствена работа (НСлС) притегли като обвинени А. Н., Д. Н. и Л. Й. по следствие за нанесена вреда на „ Булгаргаз “ ЕАД за над 88 млн. лева
Досъдебното произвеждане е формирано на 30.08.2022 година с разпореждане на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.
Поради особената фактическа и правна трудност на случая по предложение на СГП с разпореждане на основния прокурор следствието е предоставено на Национална следствена служба, където се организира от екип от следователи.
Предмет на следствието са контракти за доставка на газ и обвързваните с тях условия. В хода му са осъществени голям брой дейности по следствие и са събрани огромен размер доказателства, които наблюдаващият прокурор е решил като задоволителни по смисъла на член 219, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане на обвинени.
А. Н. и Л. Й. са привлечени към наказателна отговорност за умишлена занемареност в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай (чл. 219, алинея 4 във вр. с алинея 3 от НК), като А. Н. е притеглен като обвинен за неупражнен задоволителен надзор върху работата на Л. Й., на който е било предоставено ръководството и разпореждането с публично имущество – това на „ Булгаргаз “ ЕАД, а Л. Й. – за неполагане на задоволително грижи за ръководството и запазването на повереното му имущество – това на „ Булгаргаз “ ЕАД.
Д. Н. е притеглен като обвинен за закононарушение по работа – по член 282, алинея 3 във вр. с алинея 2 във вр. с алинея 1 от Наказателен кодекс, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, за да набави полза за комерсиално сдружение „ М. “ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки деяние, което е в пълномощията на министъра на енергетиката, от действието са настъпили обилни нездравословни последствия и казусът е изключително тежък.
Според събраните досега доказателства вредата от закононарушенията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лева и е настъпила за „ Булгаргаз “ ЕАД.
Съгласно повдигнатото обвиняване вследствие на умишлената занемареност и закононарушението по работа е било застрашено осъществяването на отговорностите на „ Булгаргаз “ ЕАД в сходство с лицензията за социална доставка на природен газ за територията на Република България за период от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно контролиране, като единствен за територията на страната ни Обществен снабдител на природен газ и по този начин е било сложено в риск осъществяването на отговорностите на лицензианта да обезпечава непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.
Събирането и инспекцията на доказателства по случая продължава в сходство с условията на закона за осъществяване на цялостно, обективно и всестранно следствие.
 
Източник: " 24 часа "
 
08 Фев 2023108 Фев 202344508 Фев 202368308 Фев 2023150608 Фев 20234808 Фев 20232707Коментариforsvaret08 Фев 2023 13:09ч.
Щетата е 88 млн лева... само че за един месец!!!! А общо за цялото ръководство на Киртака шашмаджията?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани07 Фев 202350307 Фев 202352105 Фев 202383707 Фев 2023450
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР